ΕΟΣ Ηρακλείου 06.11.2022

Ανάβαση στην Κορακιά (1473μ)

Η διαδρομή με μία ματιά

Διαδρομή κατάλληλη για: ορεινή πεζοπορία
Πεζοπορία πάνω σε: μονοπάτια, γιδόστρατα και χωματόδρομους
Βαθμός δυσκολίας: Μέσης δυσκολίας (για το επίπεδο έμπειρων πεζοπόρων)
Αφετηρία – Τερματισμός: Πλατεία Πλατανίων (κυκλική διαδρομή).
Πραγματοποίηση: Κάθε εποχή του έτους.

Η διαδρομή σε αριθμούς

Μήκος χωματόδρομου: 5,4 χμ
Διάρκεια: 3Ω20′ – 3Ω40′
Ελάχιστο υψόμετρο: 412μ
Ανώτατο υψόμετρο: 804μ
Συνολικό κέρδος / απώλεια υψομέτρου: +457μ / -456μ,
Κλίση: Μέγιστη +63,0% / -53,1%. Μέση +22,3 % / -18,9%


Ιδιαιτερότητες

Μονοπάτι. Ένεκα της δυσκολίας διάσχισης του φαραγγιού μέσα από την κοίτη του (όπου αναπτύσσονται κλιμακωτά κοψίματα που απαιτούν τεχνικές κατάβασης με σχοινιά), η πεζοπορική διαδρομή που σας προτείνεται εδώ ακολουθεί ένα στενό ανηφορικό μονοπάτι κατά μήκος του φαραγγιού. Το καλοδιατηρημένο αυτό μονοπάτι ελίσσεται για περίπου 650μ μήκος πάνω στα απότομα βραχώδη πρανή. Είναι  ασφαλές, ευδιάκριτο, προστατευμένο με κουπαστές εκεί όπου χρειάζεται.  
Σήμανση: Πολύ καλή και ιδιαίτερα χρήσιμη κατά το δεύτερο τμήμα από τον Άγιο Αντώνιο έως τον χωματόδρομο που οδηγεί στα Πλατάνια.

Συμβουλές

Σημαντικό. Αν έχετε υψοφοβία προτιμήστε να περπατήσετε με την συντροφιά δεύτερου ατόμου. Προσέξτε ιδιαίτερα στο σημείο 09. Το μονοπάτι σε εκείνο το σημείο χαλάει συχνά τον χειμώνα λόγω της διάβρωσης, και γίνεται πολύ στενό.    
Πόσιμο νερό πάνω στην διαδρομή: Μόνο στην πλατεία του χωριού.
Προσοχή! Η βρύση που θα βρείτε στην μικρή δεξαμενή δίπλα στον Άγιο Αντώνιο (σημείο 16) είναι εκτός λειτουργίας. Αποφύγετε να την χρησιμοποιήσετε, εκτός και αν υπάρχει πρόσφατη σήμανση καταλληλότητας του νερού.

Εξοπλισμός

Άνοιξη – Καλοκαίρι – Φθινόπωρο: Παπούτσια trekking η μπότες ορειβασίας, κοντό παντελόνι   μπατόν, καπέλο, γυαλιά ηλίου, νερό (παγούρι 1½  λίτρου).
Χειμώνας: Παπούτσια trekking η μπότες ορειβασίας, χειμερινός ρουχισμός, αδιάβροχο, μπατόν, νερό (παγούρι 1½  λίτρων).

Υψομετρικό διάγραμμα

Στον παρακάτω χάρτη εμφανίζεται το ίχνος της διαδρομή σε πολύχρωμη απεικόνιση. Τα τέσσερα χρώματα που χρησιμοποιούνται σας επιτρέπουν να εντοπίσετε άμεσα το ανώτατο τμήμα της διαδρομής (κόκκινο), το κατώτατο (πράσινο) και τα ενδιάμεσα τμήματα (κίτρινο και πορτοκαλί).
Για πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το υψόμετρο, πατήστε στο σύμβολο κάτω από τον χάρτη, δεξιά. Ένα διαδραστικό υψομετρικό διάγραμμα θα εμφανιστεί επιτρέποντας σας να έχετε σαφή εικόνα των εναλλαγών του υψομέτρου σε σχέση με το ίχνος της διαδρομής.Η διαδρομή στους χάρτες της Google

Περπατήστε με την βοήθεια του χάρτη “GoogleMyMaps”

Μπορείτε να εμφανίσετε τον παραπάνω χάρτη στο κινητό σας και να ακολουθήστε το ίχνος της πορείας βήμα προς βήμα. Θα τον βρείτε στον σύνδεσμο https://wildnature.gr/self-01/
Μόλις φτάσετε στο σημείο εκκίνησης της διαδρομής, ανοίξτε την σελίδα (υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο) και κάντε κλικ στο σύμβολο που βρίσκεται στο πάνω δεξί μέρος του χάρτη. Άμεσα θα εμφανιστεί ο εντοπισμός της θέσης σας (μπλε κουκκίδα) πάνω στο ίχνος της πεζοπορίας.
Δείκτες. Οι δείκτες (πινέζες) πάνω στον χάρτη περιέχουν πληροφορίες και οδηγίες – εν είδη road book – για την δαδρομή. Πατήστε επάνω και θα εμφανιστεί το περιεχόμενο.